Żegnaj szkoło

W piątek 29 czerwca w naszej szkole  po raz ostatni wybrzmiał dzwonek wzywający na lekcje. Uroczystość zakończenia roku szkolnego poprzedziła msza święta, podczas której  dziękowaliśmy  za Bożą opiekę i wsparcie. Następnie  wszyscy  udaliśmy  się do szkoły, by tam wierszem i piosenką pożegnać czas nauki, a powitać wakacje. Po części artystycznej Dyrekcja  placówki  nagrodziła tych  uczniów, którzy w minionym roku szkolnym  szczególnie sumiennie pracowali i uzyskali wysoką średnią ocen z poszczególnych przedmiotów oraz wzorową lub bardzo dobrą ocenę z zachowania.

W szkole w Lechlinie uroczystość zakończenia roku szkolnego uświetniła wizyta zacnego gościa ? księdza prałata  Andrzeja Rygielskiego. Ksiądz prałat  przybył do szkoły, by właśnie tego dnia podziękować uczniom,  którzy włączyli się w realizację akcji ?Żonkilowe Pola Nadziei?, mającej na celu zbieranie funduszy na potrzeby hospicjum w Wągrowcu. Słowa uznania wyraził dla pani Grażyny Kufel, która była głównym koordynatorem całej akcji. Korzystając z okazji, ksiądz prałat, ze szczególną mocą tłumaczył dzieciom, jak ważna i potrzebna jest osobom ciężko chorym opieka hospicyjna,  i jak młodzi ludzi sami mogą  się do tej  opieki włączyć. Wierzymy więc, że pomoc  wągrowieckiemu hospicjum na stałe wpisze się w działalność naszej szkoły.