Wśród Bogów Wojny w Biskupinie…

Zgodnie z tradycją szkolną uczniowie Szkoły Podstawowej w Jabłkowie skorzystali  z zaproszenia Muzeum Archeologicznego w Biskupinie i wzięli aktywny udział w XXIII Festynie Archeologicznym. Tegorocznymi bohaterami spotkań młodzieży z historią byli Bogowie Wojny, a wśród nich wojownicy i ich boscy opiekunowie. To kolejna okazja dla naszych uczniów do bezpośredniego kontaktu z  pasjonatami   historii,  zetknięcia się z najstarszymi dziejami, a także   nauki przez zabawę. Tęczowi uczniowie byli świadkami bitwy wojów wczesnośredniowiecznych. Przedstawiała ona  dawne  rytuały wojenne i bitwę Słowian z ówczesnymi wrogami. Uczestnicy festynu odwiedzili tez stoiska tematyczne, przy których prezentowano dawne rzemiosło i jego wytwory, takie jak: uzbrojenie wojowników, wyroby złotnicze, garncarskie, kowalskie, tkackie oraz kulinarne. Wśród nich największym  zainteresowaniem uczniów cieszyły się elementy ówczesnego uzbrojenia i własnoręcznie wykonana  biżuteria. Biskupiński festiwal ukazujący codzienność naszych przodków to doskonała lekcja historii.

A. C.