Wiosennie i poetycko…

Powitanie pierwszego dnia kalendarzowej wiosny, to dla wszystkich uczniów radosny dzień. Pomimo niezbyt przyjaznej w tym roku aury, z radością oczekiwaliśmy na pożegnanie zimy i powitanie pani Wiosny. Tego dnia dzień i noc trwają tyle samo – po 12 godzin, od tego momentu dzień będzie coraz dłuższy. W naszej szkole przygotowania do powitania wiosny rozpoczęły sie już kilka dni wcześniej. Zgodnie z zaplanowanymi przez SU działaniami, uczniowie przystroili wiosennie i kolorowo sale lekcyjne. Symbole wiosny pojawiły się również na szkolnych korytarzach oraz gazetkach ściennych. W tym dniu obowiązywał wszystkich zielony element stroju. By jak najszybciej rozstać się z zimą, uczniowie kl. IV i V, stworzyli ekologiczną pannę marzannę – symbol odejścia zimy. Młodsi uczniowie wykonali kolorowe gaiki – maiki. 21 marca, to również Dzień Poezji. By zaakcentować ważność i obecność poezji w szkole, szóstoklasiści, ujawniając swoje talenty literackie, ułożyli wierszyki o tematyce wiosennej. Dzieci z przedszkola również przygotowały się do powitania wiosny. Z gaikami – maikami, kolorowymi plakatami, w wiosennych strojach towarzyszyły nam w wiosennym pochodzie. W poszukiwaniu oznak wiosny, wędrując w kolorowym korowodzie, obwieszczaliśmy mieszkańcom Rejowca, że to dziś właśnie zagości u nas wiosna. Pochód prowadziła marzanna, z którą żegnamy się na rok. Wśród uczestników korowodu pojawiła się prawdziwa pani Wiosna. Zgodnie ze szkolną tradycją, na zakończenie obchodów Dnia Wiosny, posililiśmy się pysznymi, pieczonymi kiełbaskami. Wiosna, to też czas Świąt Wielkanocnych. Z tej okazji życzymy Wszystkim radosnych, spokojnych, wypełnionych rodzinną atmosferą Świąt Wielkanocnych.

A. C.