Szkoła to jest teatr…

Być aktorem, trudna sprawa.

Nie każdemu biją brawa,

Ale mówiąc miedzy nami,

Mnie witają oklaskami […]

Gdziekolwiek na Ziemi mieszkają ludzie, rodzi się tam niepowtarzalny Duch Teatru. Międzynarodowy Dzień Teatru przypada 27 marca. Jest to święto obchodzone na całym świecie od  1962r. W naszej szkole teatr działa w formie koła zainteresowań. Uczniowie kółka teatralno – muzycznego Magicy zaprosili wszystkich do naszego szkolnego teatrzyku, by wspólnie uczcić to święto. Młodzi aktorzy wiedzą doskonale, że praca w teatrze to  nie lada sztuka, a bycie aktorem wiąże się z dużą odpowiedzialnością i talentem. Obchody Dnia Teatru rozpoczęły się w szkole kilka dni wcześniej. Przygotowano afisz – zaproszenie do teatru, plakaty reklamujące sztukę. Wszyscy uczniowie oraz nauczyciele wykonali maski teatralne, które w Dniu Teatru przyozdobiły ich twarze. Do wspólnej zabawy zaproszono też dzieci z przedszkola. By przybliżyć rolę teatru, Magicy przypomnieli historię i genezę  jego powstania,  najważniejsze słownictwo związane z teatrem, deklamowali również wiersze. Na szkolnej scenie odbył się  finał  szkolnego konkursu Mistrz dykcji . Każdą klasę reprezentowali uczniowie, którzy wcześniej w I etapie nie popełnili żadnego błędu dykcyjnego.  Do konkursowego finału przystąpili:  klasa I – Wiktoria Żak, Weronika Stasiak, Nikodem Baszczyński – Chwiała, klasa II – Klaudia Kędziora, Nicole Pac, kl. III – Gabrysia Andrzejewska, Agata Nowicka, Wiktoria Łęc, kl. IV – Magda Kwiatecka, Julia Sochakl. V – Wiktoria Hytra, Oliwia Smykowska, Julia Łęc, kl. VI – Dominika Rozmiarek, Klaudia Wanecka. Spośród finalistów trudno było wyłonić zwycięzców, ponieważ uczniowie byli bardzo dobrze przygotowani i nie popełniali błędów. Mistrzami dykcji zostali:

Nikodem Baszczyński – Chwiała z kl. I

Klaudia Kędziora   z kl. II

Gabrysia Andrzejewska z kl. III

Wiktoria Hytra z kl. V

Oliwia Smykowska z kl. V

Dziękujemy wszystkim za udział w zabawie. Widzom za wspaniały doping. Mistrzom dykcji serdecznie gratulujemy. Wszystkich  miłośników sztuki zapraszamy do naszego szkolnego teatrzyku.

A. C.