Uroczystość pasowania uczniów klasy I…

Pierwszoklasiści ze Szkoły Podstawowej w Jabłkowie filia Lechlin są już pełnoprawnymi uczniami. 10 października br. odbyło się uroczyste pasowanie na ucznia. To był wyjątkowy dzień. Uroczystość prowadziła Zuzanna Marks, która powitała zaproszonych gości, dyrekcję szkoły, nauczycieli, uczniów i rodziców. W niezwykle podniosłej atmosferze, przed pocztem sztandarowym, pierwszacy w obecności wszystkich zgromadzonych odważnie złożyli przyrzeczenie, w którym ślubowali być dobrymi Polakami oraz dbać o dobre imię swojej klasy i szkoły. Kolejnym ważnym momentem było pasowanie na ucznia, którego dokonała pani dyrektor Sławomira Kędziora przez symboliczne dotknięcie każdego dziecka dużym piórem. Zanim jednak maluchy zostały przyjęte do grona społeczności szkolnej musiały przedstawić to, czego już się w szkole nauczyły. Gotowi, odświętnie ubrani i bardzo przejęci przystąpili do zaprezentowania swoich umiejętności. Zadaniem uczniów było m.in. zaśpiewanie piosenek, recytacja wierszy, wypicie kwaśnej cytryny oraz udzielenie odpowiedzi na szereg bardzo ważnych pytań. Po zakończonej prezentacji komisja sędziowska oraz rodzice uznali, że dzieci w pełni zasłużyły na przyjęcie ich w poczet uczniów naszej szkoły. W tej wyjątkowej chwili pani Dyrektor pogratulowała wychowawcy i dzieciom zaprezentowanych umiejętności. Następnie życzyła uczniom wielu sukcesów i wytrwałości w zdobywaniu wiedzy oraz wręczyła prezent w postaci wielu ciekawych i atrakcyjnych gier i klocków edukacyjnych. Uczniowie zostali także obdarowani upominkami od wychowawcy pana Piotra Wiśniewskiego. Na koniec uczniowie wraz z rodzicami i nauczycielami udali się na słodki poczęstunek przygotowany przez rodziców. Ślubowanie uczniów klasy pierwszej to bardzo ważne wydarzenie nie tylko dla najmłodszych, ale również dla ich rodziców i wychowawcy. Pięknie zaśpiewane piosenki, z przejęciem wyrecytowane wiersze, wycisnęły niejedną łezkę z oczu bliskich. Ten dzień na długo pozostanie w pamięci nas wszystkich.