Tydzień Życzliwości…

Słowo życzliwe nic nie kosztuje, a jest najpiękniejszym podarkiem.
(Daphne du Maurier)

ŻYCZLIWOŚĆ to uśmiech, ciepłe spojrzenie, kilka dobrych słów, niewymuszona grzeczność. Jak być życzliwym? Wystarczy kierować się zasadą: traktuj innych tak, jak sam chciałbyś być traktowany. 21 listopada to szczególna okazja do tego, aby zastanowić się, czy jesteśmy wobec siebie życzliwi, bo tego dnia cały świat obchodzi tzw. World Hello Day, czyli Dzień Życzliwości. Idea tego dnia jest prosta- ma on przypominać o tym, że p drobne gesty, takie jak np. uśmiech mają ogromną siłę. W naszej szkole już po raz trzeci obchodziliśmy Dzień Życzliwości, a właściwie Tydzień Życzliwości., który obfitował w różne atrakcje. Podsumowanie całej akcji odbyło się 23 listopada. Tego dnia dominował kolor żółty – kolor radości i uśmiechu. Z samego rana przypinano każdemu uśmiechniętą buźkę, która przez cały dzień przypominała, aby być uprzejmym w stosunku do siebie. Każda klasa w ciągu tygodnia miała do wykonania dwa zadania: przygotować plakat promujący kulturalne, serdeczne i życzliwe zachowania oraz kartkę. Prace uczniów wyeksponowane zostały na szkolnym korytarzu, natomiast kartki z pozdrowieniami wysłaliśmy do naszych placówek. Podczas apelu podsumowującego Tydzień Życzliwości zaprezentowano w/w prace, dokonano koronacji. Królową Życzliwości została Weronika Stasiak z klasy III, natomiast tytuł Król Życzliwości zdobył Dymitr Śrama z klasy IV. Uczniowie klasy III wspólnie z wychowawcą przygotowali krótką prezentację nt. Dnia Życzliwości, która zaprezentowali podczas apelu. Flażoleciści zadbali o oprawę muzyczną prezentując swój repertuar. Wielkie brawa dla trzecioklasistów, którzy rozpoczęli swoją przygodę z flażoletem w tym roku szkolnym i już koncertują.

Mamy nadzieję, że w ten ponury, listopadowy dzień, choć troszkę poprawiliśmy Wam humor i zachęciliśmy do okazywania życzliwości innym ludziom.