Szkolny Dzień Profilaktyki – Stop nadwadze…

Szerząca się nadwaga i otyłość jest problemem, który dotyczy uczniów także naszej szkoły. W związku z powyższym tegoroczny Szkolny Dzień Profilaktyki  zaplanowaliśmy wspólnie z żywieniowcem p. Magdaleną Walkowiak z Centrum Żywienia Człowieka Równowaga z Wągrowca. Pani Magda przeprowadziła dla uczniów i rodziców ciekawą prelekcję, wyjaśniając w przystępny i rzeczowy sposób kwestie żywieniowe. Przekazane wiadomości uczniowie przełożyli na praktykę, przygotowując Kanapki, które dają moc, zgodnie z zaleceniami naszego gościa. Mamy nadzieję, że uczniowie i obecni rodzice zapamiętają  przeprowadzoną lekcję i zapamiętają omówione zasady łączenia produktów. Właściwa dieta ma bowiem bardzo duży wpływ na harmonijny rozwój, wzrost, zdrowie oraz dobre samopoczucie. Właściwy dobór składników przygotowywanych posiłków zapewnia sprawność fizyczną i intelektualną, poprawia zdolność do nauki i chroni przed chorobami. Życzymy zatem uczniom i  rodzicom wytrwałości w kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych, by się właściwie rozwijać, mieć energię i sprostać codziennym obowiązkom. Pani Magdzie natomiast dziękujemy za ogrom cennych informacji i wskazówek.