Święto PYRY i noc w bibliotece…

Jak co roku, jesienią, obchodziliśmy w naszej szkole „Święto PYRY”. Tyle, że tym razem święto połączyliśmy z wspólną zabawą z 6-latkami z przedszkola w Łosińcu i nocką w szkole. Spotkanie rozpoczęliśmy przywitaniem gości i oprowadzeniem ich po szkole, by następnie wspólnie wziąć udział w zawodach sportowych z ziemniakiem w roli głównej. Zabawa była przednia wszyscy wykazali się szybkością, sprytem i wiedzą na temat kartofli. W nagrodę każdy uczestnik w dowód uznania otrzymał pyrowy medal. Po dawce ruchu i sportowych emocjach nadszedł czas na ognisko i pyry z gzikiem, wszystko smakowało wybornie. Po posiłku i zabawach przy ognisku pożegnaliśmy naszych uśmiechniętych gości. Natomiast nasz czas zabawy przy ognisku nadal trwał, były tańce, zabawa w chowanego i pieczone kiełbaski. Wesołe piski i radosny śmiech uczniów niósł się w towarzystwie zachodzącego słońca i przygotowującej się do nocy przyrody. Kolejnym naszym działaniem było wykonanie ziemniaczanych stworków, powstały przepiękne ludziki i stworzonka, uczniowie wykazali się dużą kreatywnością. Po zajęciach plastycznych przyszedł czas na baśniowe światy, czyli escape room w bibliotece. Moc zagadek logicznych i zadania związane z uporządkowaniem baśniowych światów to kolejna dawka emocji i atrakcji, jakich doświadczyli nasi uczniowie podczas tej nocki. W trakcie zabawy mogliśmy się posilić frytkami, których zapach otulił wnętrze szkoły i zrobić zdjęcie w pyrowej fotobudce. Po rozwiązaniu zagadki i odnalezieniu skarbu, przyszedł czas na toaletę i nocne kino. Rozmowy i szepty trwały jeszcze do późna, uczniowie wtuleni w swoje podusie i przytulanki dzielili się swoimi przeżyciami minionego dnia. Rankiem zjedliśmy wspólne śniadanie, posprzątaliśmy szkołę i pożegnaliśmy się z nadzieją, że spotkanie będziemy mogli powtórzyć.