Spotkanie autorskie…

W ramach realizowanego projektu edukacyjnego Czytam, poznaję, umiem, rozumiem, w dniu 9 marca 2016r. uczniowie klas III – VI wzięli udział w spotkaniu z Panią Marią Konopką, autorką książki pt. Moje przeżycia wojenne. Pani Maria Konopka, z domu Grzeczka, urodziła się 19 czerwca 1933 roku w Brzekińcu, w gminie Budzyń. W swoich wspomnieniach z okresu II wojny światowej autorka opowiada o  losach swoich i swojej najbliższej rodziny, dalszych krewnych i sąsiadów. Do spisania wspomnień zachęciły Panią Marię jej wnuczki, które pragnęły poznać historię swojej babci i jej krewnych. Wsparciem w przypomnieniu szczegółów z przeszłości było żyjące jeszcze rodzeństwo.  W książce autorka opowiada dramatyczne przeżycia: głód, poniewierkę, ciężką pracę, zagrożenie zdrowia, a kilkakrotnie życia. Pani Maria ciekawie opowiedziała swoją historię uczniom, którzy z zaciekawieniem słuchali wspomnień i skorzystali z okazji zadawania pytań  nawiązujących do opisanych sytuacji. Na zakończenie spotkania otrzymaliśmy do naszej szkolnej biblioteki książkę z osobistym wpisem oraz książkę w formie elektronicznej, którą za pozwoleniem Pani Marii można pobrać z naszej strony internetowej. Uczestnicy skorzystali także z  możliwości indywidualnego porozmawiania z Panią Marią Konopką i otrzymania autografu. W podziękowaniu Autorka otrzymała od społeczności szkolnej kwiaty i podziękowanie w formie laurki.

Moje przeżycia wojenne – OTWÓRZ