Ornitolog z zamiłowania…

Dnia 24 stycznia 2020 roku w przedszkolu w Jabłkowie gościliśmy niezwykłego gościa, jakim był pan Hubert Czarnecki – ornitolog z zamiłowania. Przekazał on dzieciom ważną wiedzę na temat ochrony ptaków, pomocy im w okresie zimowym oraz wyjaśnił sens i cele ich obrączkowania. Opowiedział ciekawe historie kilku ptaków m.in. o jednonogiej czapli podróżującej po Europie oraz bocianie z Wysokiej, który założył rodzinę w Bliżycach. Największą atrakcją były jednak ptaki złapane w sieci, przyniesione przez pana Huberta do sali przedszkolnej. Były to trzy mazurki, dwie sikorki bogatki i jedna sikorka modraszka. Dzieci z ogromnym zainteresowaniem przyglądały się złapanym zwierzątkom, głaskały je, obserwowały proces obrączkowania ich, mierzenia skrzydeł, poznały sposoby na rozróżnienie ich płci oraz przybliżony wiek ptaków. Po przeprowadzonych zajęciach, przedszkolaki wspólnie z panem Hubertem wypuściły zaobrączkowane ptaszki na wolność. Pod koniec przygody jaką spędziliśmy razem z panem ornitologiem, dzieci otrzymały podarunek w postaci budki lęgowej, która powieszona na terenie przedszkola będzie przypominała im o tym wydarzeniu oraz pomagała z jeszcze większym zaangażowaniem troszczyć się o naszych zwierzęcych przyjaciół. Bardzo serdecznie dziękujemy panu Hubertowi Czarneckiemu za napełnienie wiedzą naszych wychowanków oraz zapewnienie im wielu wspaniałych wrażeń poprzez kontakt ze zwierzętami.

M. Załęska