Wizyta pielęgniarki…

Dnia 20 stycznia 2020r. do przedszkola w Jabłkowie zawitała Pani Małgorzata Pawlak, która na co dzień pracuje jako pielęgniarka, a zarazem babcia Filipa i Mateusza. Podczas spotkania, przedszkolaki miały okazję dowiedzieć się więcej o pracy i obowiązkach pielęgniarki w przychodni i szpitalu oraz otrzymały szansę pokonania lęku przed zabiegami medycznymi. Dzieci zostały pomocnikami Pani Małgosi, dzielnie asystowały podczas demonstracji, takich jak założenie opatrunku czy prezentacja stetoskopu. Możliwość wysłuchania bicia swojego serca, założenie bandażu na „zranione” ręce budziła u dzieci ogromne zainteresowanie, a nawet strzykawka (choć bez igły) nie budziła u nich lęku. Przedszkolaki zgodnie stwierdziły, że zawód pielęgniarki oraz lekarza jest bardzo ciekawy i potrzebny, dlatego w przyszłości wybiorą zawód dzięki któremu będą mogły pomagać innym ludziom. Jeszcze raz, bardzo serdecznie dziękujemy Pani Małgorzacie za poświęcony czas i ciekawe przeprowadzenie zajęć.

M. Załęska