Ogólnopolski Turniej Bezpieczeństwa w Ruchu Drogowym…

Na terenie Szkoły Podstawowej nr 3 w Rogoźnie, dnia 18 maja, odbyła się wojewódzka edycja Ogólnopolskiego Turnieju Bezpieczeństwa w Ruchu Drogowym. Turniej organizowany jest przez Polski Związek Motorowy oraz Komendę Główną Policji, Ministerstwo Edukacji i Nauki, Ministerstwo Infrastruktury, Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji oraz Wojewódzkie Ośrodki Ruchu Drogowego.
Uczniowie naszej szkoły w składzie: Maja Czarnecka, Gabriela Gracz, Maciej Siódmiak i Martin Smak, przygotowani przez p. Justynę Graczyk, reprezentowali Powiat Wągrowiecki w kategorii grupy młodszej, w wieku 10-12 lat.
W trakcie turnieju każdy z uczestników musiał rozwiązać test teoretyczny i wykonać zadania praktyczne: jazdę rowerem po miasteczku ruchu drogowego, jazdę rowerem po torze sprawnościowym oraz wykazać się wiedzą i umiejętnościami z zakresu udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej.
Uczniowie z wielkim zaangażowaniem podchodzili do kolejnych zadań i mimo iż w końcowej klasyfikacji nie zajęli miejsca medalowego, było to dla nas wielkim wyróżnieniem reprezentować nasz powiat na eliminacjach wojewódzkich.