Odkrywamy Warszawę…

W dniu 20 maja 2022r. uczniowie naszej szkoły wraz z nauczycielkami: panią Joanną Tomczak, panią Justyną Graczyk i panią Jagodą Nowak uczestniczyli w szkolnej wycieczce do Warszawy.
W stolicy rozpoczęliśmy zwiedzanie od Muzeum Historii Żydów Polskich. Muzeum POLIN jest nowoczesną instytucją kultury – muzeum historycznym, ukazującym 1000 lat dziejów polskich Żydów. Jest też miejscem spotkań i dialogu tych wszystkich, którzy pragną lepiej poznać przeszłość i współczesną kulturę żydowską, z polsko-żydowskiej historii chcą wyciągnąć wnioski na przyszłość, zmierzyć się ze stereotypami i stawić czoła współczesnym zagrożeniom, służąc ideom otwartości, tolerancji i prawdy. Muzeum POLIN przyczynia się do wzajemnego zrozumienia i szacunku wśród Polaków i Żydów. Prezentuje historię żydowskiego osadnictwa na terytorium Polski oraz kulturę i religię judaizmu. Nowoczesne techniki audiowizualne, z którymi mieliśmy tego dnia do czynienia, silnie wpłynęły na każdego z nas. Jesteśmy pewni, że dzięki tym doświadczeniom będzie nam łatwiej stawiać czoła odwiecznym zagrożeniom ludzkości – stereotypom, ksenofobii i uprzedzeniom. Będzie nam również łatwiej bronić bliskich nam wszystkim postaw – otwartości, tolerancji, a przede wszystkim szacunku do drugiego człowieka.
Po tym ciekawym spotkaniu udaliśmy się na warsztaty edukacyjne „Dzieci i ryby głosu nie mają? O prawach dziecka i Januszu Korczaku”, podczas których uczniowie pracowali nad zagadnieniami dotyczącym praw dzieci, by następnie rozwiązywać zagadki, szukać odpowiedzi, zamienić się w detektywa – odkrywcę muzealnych skarbów.
Kolejnym punktem wycieczki obiad, a następnie spotkanie z przewodnikiem i zwiedzanie Warszawy. Rozpoczęliśmy od Pałacu Kultury i Nauki, gdzie pan Przemek Wrzosek opowiedział nam wiele ciekawostek i cennych informacji, także o okolicznych budynkach.
Następnie czekała nas podróż metrem, jedynym w Polsce systemem kolei podziemnej, składającym się z dwóch linii: M1 i M2. Ileż tu było emocji! Ileż wrażeń! Ta niezapomniana podróż dowiozła nas na spotkanie z pomnikiem Syreny na Powiślu i widokiem stadionu narodowego w tle. Rzeźba przedstawia postać Syreny z uniesionym mieczem i tarczą. Na tarczy znajduje się wizerunek orła, wokół którego biegnie napis Warszawa. Lokalizacja Syrenki, znajdująca się nad Wisłą, miała podkreślać jej związek z rzeką, którą znamy z legendy o symbolu stolicy.
Następnie, brzegiem Wisły, udaliśmy się do Biblioteki Uniwersyteckiej, gdzie znajduje się przeogromny księgozbiór i ciekawe miejsce dla miłośników słowa pisanego. Prosto z biblioteki wyruszyliśmy na spotkanie z Adamem Mickiewiczem, by następnie spacerkiem przejść Trakt Królewski i zobaczyć piękne pałace, rezydencje, kościoły, kamienice oraz Pałac Prezydencki i Zamek Królewski.
Naszą niezwykłą wycieczkę zakończyliśmy przy pomniku Syreny na Starym Mieście, który przedstawia Syrenę jako meluzynę wynurzającą się ze spienionych fal, ze skręconym ogonem i trzymającą w uniesionej do góry prawej ręce miecz, a w lewej tarczę.
Pełni wrażeń, nowych wiadomości, zmęczeni, ale w doskonałych nastrojach, bezpiecznie z Marciniak – Transport Przewozy Pasażerskie wróciliśmy do domów.