Nocka w Rejowcu…

Uczniowie klas IV z Lechlina i Rejowca, wraz z wychowawczyniami – p. Joanną Tomczak i p. Anitą Czechowską, po raz kolejny spędzili ze sobą wspaniałe popołudnie i nockę z 3 na 4 czerwca. Tym razem nocka odbyła się w szkole w Rejowcu, którą rozpoczęliśmy od wycieczki rowerowej do Dąbrówki Kościelnej, gdzie przywitał nas ks. Andrzej Kaczmarek i opowiedział historię Sanktuarium Matki Bożej Pocieszenia, parafii pw. NMP Wniebowziętej. Następnie uroczą trasą przez Puszczę Zielonkę wróciliśmy do Rejowca. Tam czekał na nas przepyszny podwieczorek przygotowany przez rodziców uczniów. Smakowite ciasta i pyszny truskawkowy kefir wzmocnił nas po tej rowerowej wyprawie. Kolejną atrakcją było spotkanie z końmi, uczniowie z zachwytem zasiadali do bryczki powożonej przez p. Arkadiusza Sommerfelda, by odkryć uroki miejscowości. Następnie miały miejsce różnorodne zabawy, tańce i ognisko. Pieczone kiełbaski smakowały wybornie, a blask ogniska wprowadzał niesamowity nastrój. Po godzinie 22, wyposażeni w latarki ruszyliśmy bardziej lub mniej odważnie ciemnymi drogami Rejowca. Całej naszej wędrówce towarzyszyły bez przerwy jakieś wrzaski, piski i chichoty. Podczas spaceru uczniowie, podzieleni na grupy mieli do wykonania zadania, które prezentowali po przybyciu na miejsce. Kolejnym i nieuniknionym punktem była toaleta wieczorna, potem tylko hyc do łóżek, znaczy się śpiworów i wspólne czytanie książek. Zmęczeni już uczniowie kolejno zasypiali. Rankiem, po śniadaniu, pozostało nam tylko pakowanie, sprzątanie i powrót do domów. Po raz kolejny okazało się, że niewielkim nakładem środków można sprawić dzieciom przyjemność, pokazać jak w sposób wartościowy i rozwijający, a jednocześnie przyjemny, spędzić czas. Dziękujemy naszym rówieśnikom z Rejowca i p. Anicie za wspaniałą zabawę, przygotowane atrakcje i niezapomniane chwile.

Noc w szkole uważamy za udaną!