Co to znaczy: patriotyzm…

11 listopada 1918 roku Polska po 123 latach stała się wolna. Dlatego tego dnia obchodzimy nasze najważniejsze święto narodowe – Dzień Niepodległości. Byśmy mogli żyć, uczyć się i bawić w wolnej ojczyźnie, minął długi czas. Jednak polski naród przetrwał ten trudny okres  i zdołał się odbudować. W dniu upamiętniającym zakończenie  I wojny światowej, szczególnie cieszymy się wolnością, wspominamy tych, którzy zginęli w walkach o naszą wolność, w różny sposób czcimy ich pamięć. Uczniowie kółka teatralno – muzycznego przygotowali na to najważniejsze dla patrioty święto przedstawienie historyczne. Swoją opowieścią cofnęli się do ciężkich dla polskiego narodu czasów rozbiorów, zaborów, wojen. Pieśni patriotyczne wykonane podczas akademii  przypomniały nadzieję na wolność w sercach ówczesnych Polaków. Uczniowie szkoły i przedszkola podczas uroczystości obejrzeli  projekcję filmu o tematyce patriotycznej, związanej z polskimi symbolami narodowymi.

Twoja szkoła, dom, rodzina – to ojczyzna, którą znasz. Swoje życie w niej zaczynasz i ja właśnie kochać masz (Marcin Przewoźniak).

A.C.