W czwartek 14.03.2024 r. gościliśmy w naszej szkole w Jabłkowie i Lechlinie panią Magdalenę Walkowiak specjalistę żywienia. Celem spotkania było zwrócenie uwagi na prawidłowe i zdrowe nawyki żywieniowe.
Pani Magda omówiła składniki odżywcze niezbędne do odżywiania organizmu człowieka, zwłaszcza: białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne. Uświadomiła uczniom, że należy uwzględnić w całodziennej racji pokarmowej produkty z każdej z niżej wymienionych grup:
- Warzywa i owoce
- Produkty zbożowe
- Mleko i przetwory mleczne
- Produkty białkowe
- Tłuszcze
- Woda
Poza produktami niezbędnymi w żywieniu dzieci i młodzieży, p. Magda omówiła też produkty dozwolone, ale w ograniczonych ilościach, do których zalicza się cukier i sól. Podała, że właściwe zbilansowanie tych produktów w codziennym żywieniu ze sposobem życia ma na celu zmniejszenie ryzyka chorób żywieniowo zależnych, do których należą choroby układu krążenia, cukrzyca, otyłość, nadciśnienie tętnicze i próchnica zębów.
Omówiła też kwestie regularności posiłków, gdyż prawidłowe żywienie to nie tylko dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, ale także regularność posiłków – ich liczba i rozkład w ciągu dnia. Zdrowy człowiek powinien spożywać regularnie 4-5 posiłków dziennie, a przerwy pomiędzy posiłkami powinny wynosić 3-4 godziny. Regularne spożywanie posiłków przyczynia się bowiem do ograniczenia ilości spożywanych przekąsek, a także ułatwia utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Zwróciła też uwagę, jak ważnym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie i co każdy uczeń powinien rano zjeść.
Nasi uczniowie uzyskali wiele cennych informacji co powinny jeść, żeby właściwie się rozwijać i koncentrować podczas pobytu w szkole, jakie powinni zabierać do szkoły drugie śniadanie i jakich produktów powinni unikać.
Dziękujemy p. Magdzie za ten ogrom informacji, a Radzie Rodziców za pomoc w organizacji spotkania.
Joanna Tomczak