Zupy…

             Chyba żaden kraj na świecie, nie ma takiej tradycji w zupach jak Polska. Różnorodność smaku, koloru, składników, tekstury. Domowe, regionalne, sezonowe.

Z warzyw lub owoców. Z ziemniakami, ryżem, kaszą lub makaronem. Bardziej popularne są na ciepło, dlatego na naszych warsztatach przygotowaliśmy zupy na zimno, gdyż chłodniki i owocowe zupy na lato to doskonały pomysł na obiad w upalny dzień. Chłodne zupy orzeźwiają, sycą, a jednocześnie dostarczają wielu witamin, jakie mają świeże owoce i warzywa. Trenerki LOWE, wsparte wykładem teoretycznym pani dietetyk Magdaleny Walkowiak, wspólnie z uczestniczkami przygotowały chłodnik ogórkowy, buraczkowy i owocowy. Okazało się zatem, że to nie prawda, że zupy mogą być tylko wytrawne i na ciepło. Równie pyszne mogą być te na słodko i te na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *