Zielono Nam, na Zielonej Szkole…

Podsumowaniem wytężonej pracy uczniów naszej szkoły był wyjazd na zieloną szkołę do Bukowca k/ Karpacza położonego w Karkonoszach. To malownicza miejscowość znajdująca się na terenie Rudawskiego Parku Krajobrazowego zachwyciła wszystkich swą atrakcyjnością oraz przepięknym krajobrazem. Z terenu ośrodka Margo, w którym przebywaliśmy rozpościera się widok wprost na najwyższy szczyt Karkonoszy Śnieżkę. Przygotowaniom do wyjazdu towarzyszyły duże emocje. W końcu, pod opieką pań: J. Tomczak, A. Czechowskiej, K. Rakowskiej i K. Wachowiak, uczniowie klas IV – VI z tęczowych szkół w Jabłkowie, Lechlinie i Rejowcu, wyruszyli w daleką drogę. Humory i pogoda dopisywały wszystkim. Program naszej Zielonej Szkoły był bardzo napięty i atrakcyjny, więc nikt nie miał czasu na nudę. Każdego dnia uczniowie podzieleni na grupy, uczestniczyli w zajęciach edukacyjnych , muzyczno – ruchowych i plastycznych. Pierwszego wieczoru bawiliśmy się przy ognisku i grillu integracyjnym. Na ruszcie piekły się pyszne kiełbaski, a my śpiewaliśmy biwakowe piosenki. Następnego dnia odbyła się zaplanowana piesza wycieczka po Bukowcu. Dzięki panu przewodnikowi poznaliśmy romantyczną historię hrabiny Fryderyki Karoliny i jej męża hrabiego Fryderyka Wilhelma. Odwiedziliśmy pałac, w którym mieszkali, piękny park z różnorodną, niespotykaną roślinnością i duża ilością stawów. Na wzgórzu mieści się świątynia Ateny, dawniej biblioteka hrabiny. Niedaleko wzgórza znajduje się kaplica grobowa rodu von Redenów. W centrum miejscowości spotkać można inne budynki mieszkalno – gospodarcze z czasów XIX w. Wszystkie otoczone piękną zielenią. Wieczorem bawiliśmy się na dyskotece, przygotowanej specjalnie dla nas. Kolejnego dnia zielonej szkoły wyruszyliśmy do Karpacza, by zdobyć górskie szczyty, dokładniej Grabowiec ze wzgórzem św. Anny. Kaplica powstała w XIII w., na miejscu do którego zmierzali pielgrzymi. Ołtarz w kaplicy leży bezpośrednio nad źródłem, jednak woda wypływa na zewnątrz i można ją zaczerpnąć, po czym zrobić dookoła kaplicy siedem kółek, biegnąc z wodą w ustach, co według legendy ma zapewnić szczęście w miłości, o czym mogli przekonać się uczestnicy naszej wycieczki. Następnie górskim turystycznym szlakiem dotarliśmy do punktu widokowego na Skałę Patelnia. Kolejna atrakcją dla uczniów okazała się wycieczka wyciągiem na Biały Jar. Pomimo wielu obaw, niepewności, przejażdżka sześcioosobowym wyciągiem stała się wielką frajdą. Stamtąd udaliśmy się na spacer po parku, gdzie pośród górskich wodospadów siedzi Liczyrzepa – duch Karkonoskich Gór. Dotarliśmy do Karkonoskich Tajemnic – miejsca, w którym dzięki osiągnięciom współczesnych technologii doświadczyliśmy wszystkimi zmysłami magii i potęgi, która drzemie w Karkonoszach. Pobyt na zielonej szkole zakończyliśmy udziałem w prelekcji podsumowującej piękno Karkonoszy, a wieczorem udaliśmy się do Tęczowej Strefy Kibica, którą stworzyliśmy w świetlicy ośrodka, by wspólnie kibicować drużynie Biało – Czerwonych w meczu z Niemcami. W drodze powrotnej wspominaliśmy wydarzenia związane z wycieczką, wśród uczestników nawiązały się nowe znajomości. Zmęczeni, ale zadowoleni wróciliśmy do swoich domów. Dziękujemy paniom za zorganizowanie zielonej szkoły oraz za opiekę podczas pobytu w pięknych polskich górach. Zapraszamy wszystkich do udziału w zielonej szkole w przyszłym roku szkolnym.

A. C.