XX Festyn Archeologiczny KAMIEŃ, BRĄZ, ŻELAZO…

17 września grupa uczniów z klasy IV oraz klas IV – VI z filii w Rejowcu udała się, pod opieką wychowawców, na wycieczkę do Muzeum Archeologicznego w Biskupinie. Była to ciekawa podróż poprzez różne epoki w dziejach ludzkości, którą ciekawie przedstawiła p. Anita Czechowska. Uczniowie mogli m.in. poznać życie ludzi sprzed tysięcy lat i zobaczyć, jak rozwijała się produkcja narzędzi, jakie były metody uprawy roli oraz czym zajmowali się i jak mieszkali ludzie w dawnych czasach. Wiele radości przyniosła podróżnikom możliwość uczestniczenia w trwającym XX Festynie Archeologicznym, mieliśmy okazję między innymi obejrzeć walki przy użyciu broni wczesnośredniowiecznej, preparaty mikroskopowe drewna wykopaliskowego, pokaz wyrobu szklanych paciorków. Wycieczka wszystkim bardzo się podobała, wróciliśmy pełni wrażeń i nowych doświadczeń. Dziękujemy pani Anicie Czechowskiej za przekazanie interesujących wiadomości, a rówieśnikom z Rejowca za mile, wspólnie spędzony czas.