XVIII Festyn Archeologiczny w Biskupinie

Uczniowie Szkoły Podstawowej w Jabłkowie, w ramach lekcji historii, uczestniczyli w dniu 19 września w kolejnej edycji festynu archeologicznego, który odbywał się już  siedemnasty raz w Muzeum Archeologicznym w  Biskupinie. Tegoroczny temat festynu to Polska Piastów. Miłośnicy archeologii i historii mieli okazję być świadkami inscenizacji słowno ? muzycznych dotyczących historii pierwszego króla Bolesława Chrobrego, zdobycia Rusi i  koronacji. Z wielkim zainteresowaniem i podziwem uczniowie oglądali też  pojedynki rycerzy  walczących w kręgu honoru i w kręgu zdrady. Dziewczęta z naszej szkoły przystąpiły do wyrabiania samodzielnie zaprojektowanych paciorków z modeliny. chłopcy natomiast wykazali swoje umiejętności techniczne w  stawianiu średniowiecznych chat. Chętni przymierzali  elementy uzbrojenia średniowiecznych rycerzy. Uczniowie wzięli również udział w warsztatach nauki pisania głagolicą. W chatach biskupińskich odbywały się prezentacje poświęcone zajęciom mieszkańców ziem polskich w różnych okresach czasu. Nie zabrakło również czasu na zaopatrzenie się w wczesnopiastowskie pamiątki.

A. C.