XVI Festiwal Nauki i Sztuki w Poznaniu

W tym roku, kolejny raz, wybraliśmy się na festiwal do Poznania na Wydział Biologii. Wzięliśmy udział w trzech warsztatach: ?Bakteria. Przyjaciel czy wróg?, ?Kleszczowa rodzina? oraz ?Co czai się pod wodą??. Poszerzyliśmy swoją wiedzę na temat bakterii, ich budowy, kształtów i znaczenia. Mieliśmy możliwość obejrzenia pod binokularami kleszczy i owadów wodnych. Bardzo podobała nam się wystawa pt.: ?Co kryje się w tropikach??. Tam poznaliśmy tropikalne bezkręgowce. Mogliśmy wziąć na rękę modliszkę czy karaczana madagaskarskiego. Widzieliśmy, także wspaniałe motyle, żaby, żółwie, jaszczurki oraz węże. Tradycyjnie wzięliśmy udział w konkursie przyrodniczym ?Biozagadka?, w którym mogliśmy sprawdzić swoją wiedzę dotyczącą świata organizmów żywych. Nawet zdobyliśmy nagrody!!! Na zakończenie dnia obejrzeliśmy nasz mózg w 3D  i dowiedzieliśmy się, jak powstają złudzenia optyczne. Dzień minął nam bardzo szybko. Pełni wrażeń wróciliśmy do domów bogaci w nowe doświadczenia i wiedzę, a także w pamiątki.

Kółko Przyrodnicze ?Młodzi Badacze Przyrody?