WYCIECZKA DO FABRYKI BOMBEK

Dnia 16 grudnia 2013r. uczniowie klas IV-VI pod opieką p. Ż. Zochowskiej – Cholewińskiej i  p. A.Bałut wybrali się do Fabryki Bombek w Gnieźnie. Dzieci dowiedziały się, że każdy etap powstawania bombek odbywa się za pomocą ludzkich rąk. Technologia ręczna sprawia, że każda bombka różni się od pozostałych, przez co staje się jedyna w swoim rodzaju. Ozdoby choinkowe są  ręcznie dmuchane, a następnie zdobione przez doświadczonych dekoratorów. Fabrykę Bombek można zwiedzać cały rok a wycieczka obejmuje cztery główne działy produkcji:

ETAP I   Dmuchanie szkła

W dziale ?dmuchalnia? dzieci zobaczyły jak podgrzewa się szklane rury, by z przygotowanych porcji szkła wydmuchać kule, z których powstaną piękne ozdoby choinkowe.

ETAP II   Srebrzenie

W ?Srebrzalni? zobaczyliśmy jak w wyniku odpowiedniej reakcji chemicznej srebrzy się kule od środka, gdzie bombka uzyskuje podkład potrzebny do dalszych etapów dekoracji.
ETAP III   Lakiernia

Następnym etapem było zwiedzanie lakierni gdzie bombki choinkowe nabierają różnorakich kolorów. W ?lakierni? podpatrzyliśmy jak kulki nabierają pięknych barw  i  zobaczyliśmy jak nanosi się na bombki farby, które nadają im unikalnego wyglądu.

ETAP IV   Dekorowanie

Następnie udaliśmy się na dekoratornie gdzie wykwalifikowany zespół dekoratorów, nadaje bombce wyjątkowy i unikalny wygląd. Podpatrzyliśmy  jak kulki nabierają pięknych barw, a następnie jak nanosi się na bombki dekoracyjne wzory.

ETAP V    Sklepik

Na samym końcu  zobaczyliśmy aktualne trendy, które będą dominować w okresie świątecznym.

A.B.