Wycieczka do 33 Bazy Lotnictwa Transportowego w Powidzu…

29 maja 2015r. uczniowie kl. I pod opieką nauczycieli p. P. Słomian i p. A. Bałut uczestniczyli w Dniu Otwartych Koszar połączonym z Międzynarodowym Dniem Dziecka z okazji święta 3 Skrzydła Lotnictwa Transportowego w Powidzu. Dzieci miały okazję zobaczyć wystawę statyczną samolotów, śmigłowców i specjalistycznych samochodów, a szczególną atrakcją była możliwość wejścia i podziwiania wnętrza większości maszyn. Kolejną atrakcją były pokazy sprzętu, uzbrojenia i wyposażenia żołnierzy, funkcjonariuszy Policji, Wojsk Lądowych, Straży Pożarnej, Grup Rekonstrukcji Historycznych i Stowarzyszeń Paramilitarnych. Uczniowie podziwiali skoki i popisy spadochroniarzy; starty i lądowania samolotów wojskowych; pokaz musztry paradnej w wykonaniu Orkiestry Sił Powietrznych z Poznania i Orkiestry Reprezentacyjnej Policji z Wrocławia a także uroczystą zbiórkę i defiladę pododdziałów. Dzieci zdobyły wiedzę nt. zadań największej w Polsce 33 Bazy Lotnictwa Transportowego, która zajmuje się: zabezpieczaniem lotów bojowych statków powietrznych; utrzymaniem bazy w wysokiej gotowości bojowej i mobilizacyjnej; koordynowaniem i realizowaniem przyjęcia statków powietrznych innych rodzajów lotnictwa oraz Sił Powietrznych NATO; szkoleniami lotniczymi a także stanowi miejsce stacjonowania polskich samolotów C-130 Hercules. Wycieczka do jednostki wojskowej w Powidzu okazała się niezwykłą lekcją historii i patriotyzmu oraz zdobywaniem wiedzy na temat służby żołnierzy i obronności kraju. Wszystkim uczestnikom wycieczki towarzyszyły pozytywne emocje i niezapomniane wrażenia.

Dziękujemy gospodarzom jednostki a szczególnie Dowódcy 3 Skrzydła Lotnictwa Transportowego i Staroście Słupeckiemu za zorganizowanie imprezy obfitującej w moc niezwykłych wrażeń.

Agata Bałut