Wolontariusze z Aiesec w Jabłkowie Projekt Edukacyjny Aiesec Education… Cz.I.

W dniach od 8 do 12 grudnia 2014r. nauczyciele i  uczniowie Szkoły Podstawowej i Przedszkola w Jabłkowie wraz z filiami Rejowiec, Lechlin, Łosiniec i Pawłowo Skockie realizowali  projekt edukacyjny Aiesec Education. Projekt Explore Yourself skierowany był do przedszkolaków natomiast  Adore My Origin do uczniów szkoły podstawowej. W ramach projektu, wszystkie szkoły gościły studentów, wolontariuszy ze światowej organizacji studenckiej o nazwie Aiesec: p.Ricardo Caldera z Meksyku i p.You Zhou z  AustraliiAiesec jest organizacją liczącą 86 000 członków, prowadzoną przez młodych ludzi, która od ponad 65lat realizuje program praktyk i wolontariatów, docierając do 124 krajów. Organizacja umożliwia młodym ludziom odkrywanie własnego potencjału dzięki udziałowi w praktykach zagranicznych, wolontariacie, seminariach i projektach.

Cel projektu:

-budowanie wrażliwości międzykulturowej

-zwiększanie świadomości kulturowej uczniów

rozwijanie  tolerancji  na inne narodowości

-kształtowanie postawy dialogu

-zachęcanie do nauki języka angielskiego w przedszkolu i szkole podstawowej

-doskonalenie umiejętności językowych

-przełamywanie barier językowych

-dostarczanie wiedzy na różnorodne tematy dotyczące między innymi kultury krajów ojczystych wolontariuszy

-poznanie młodych ludzi z całego świata*

Zadania i realizacja projektu:

-od 8 do 12 grudnia wolontariusze z zagranicy prowadzili różne zajęcia interdyscyplinarne pobudzające świadomość międzykulturową dzieci