Drugi moduł warsztatów kulinarnych, tym razem zorganizowanych w budynku szkoły w Lechlinie, rozpoczął się 11 kwietnia. Podczas spotkania uczestniczki w praktyczny sposób zrealizowały temat warsztatów Wiosna w kuchni rożnych państw i wspólnie, pod okiem trenerów przygotowały koreczki tortillowe i kanapki z różnymi pastami. Pojawiające się wraz z wiosną produkty dają bowiem wiele możliwości, zachęcają kolorami i zapachami do smakowani i próbowania. Warsztatom towarzyszyła prelekcja kelnerki p. Magdaleny Pędzik, na co dzień pracującej w branży gastronomicznej, która w rzeczowy i profesjonalny sposób omówiła dekorowanie i nakrywanie do stołu. Pani Magda omówiła zagadnienia dotyczące: planu stołu, nakrycia do przystawki, zupy, do dania głównego, do pieczywa i deserów, ułożenia oraz kolejność korzystania ze sztućców i talerzy oraz dekoracji stołu. Okazało się, że gotowanie wcale nie musi być nudne, może być fajną przygodą i dawać wiele satysfakcji, wiadomo bowiem, że samodzielnie przyrządzone potrawy smakują najlepiej.
Dodaj komentarz