WIOSNA, ACH TO TY…

Dzisiaj rano niespodzianie zapukała do mych drzwi
Wcześniej niż oczekiwałem przyszły te cieplejsze dni
Zdjąłem z niej zmoknięte palto, posadziłem vis a vis
Zapachniało, zajaśniało, wiosna, ach to ty
Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty

Marek Grechuta Wiosna ach to ty

Kalendarzowa wiosna rozpoczyna się 21 marca i kojarzy się z topieniem Marzanny. Szczególnie cieszą się na to dzieci. Najpierw robią ogromną słomianą kukłę, a potem podpaloną wrzucają do wody. Wierzą, że zima odpłynie wraz z płonącą Marzanną. Dla jednych jest to symbol miłości a dla innych nowego życia. Wiosną zauważamy zachodzące zmiany w przyrodzie i dlatego z nadejściem wiosny powinniśmy podjąć postanowienia, zrobić plan na następnych kilka miesięcy, wprowadzić coś nowego i lepszego do naszego życia. W Jabłkowie pierwszy dzień wiosny rozpoczęliśmy od tańca w wykonaniu uczennic kółka tanecznego, do utworu A. Vivaldiego Cztery Pory Roku: Wiosna. Następnie dzieci zaprezentowały swoje wiosenne prace: plakaty, wiersze, piosenki i pokaz mody. Na zakończenie dnia wiosny z Marzanną, plakatami, gaikami i piosenką na ustach przeszliśmy dookoła szkoły, spaliliśmy Marzannę, pożegnaliśmy zimę i z uśmiechem na twarzy powitaliśmy wiosnę.

A. B.