Walentynki…

Dnia 14.02.2023 r. w naszej szkole obchodziliśmy Walentynki – wyjątkowy dzień wyrażania sympatii i przyjaźni.  Tradycyjnie SU zorganizowało pocztę walentynkową. Kartki można było zakupić jeszcze w styczniu, przed feriami, gdyż dziewczynki oraz Panie wykonały je samodzielnie i sprzedawały, by zasilić puszkę WOŚP. W bibliotece natomiast, w celu popularyzowania czytelnictwa wśród najmłodszych uczniów, zorganizowano konkurs czytelniczy o miłości na wesoło „Walentynkowy konkurs czytelniczy”. Organizator wybrał i dostarczył uczestnikom konkursu teksty poetyckie. Uczniowie samodzielnie, z rodzicami zapoznawali się z następującym zestawem wierszy: Na straganie, Hipopotam, Konik polny i boża krówka, Żuk, Szpak i sowa, Żuraw i czapla, Lis i jaskółka, Rzepa i miód, Osioł i róża, Tulipan i róża, Pomidor, Rozmawiała gęś z prosięciem, Wielbłąd i hiena, Babulej i Babulejka. Konkurs przeprowadzono 14 lutego, podczas którego uczniowie rozwiązywali zadania w parach. Znawcami bohaterów popularnych wierszy Jana Brzechwy okazali się:

I miejsce – Maja Kostecka i Artur Grześ
II miejsce – Amelia Wróbel i Wojciech Perła
III miejsce – Inga Kubiak i Maria Foińska

Dodatkowo podczas Walentynek obowiązywał ubiór w kolorze czerwonym, a szkołę udekorowano różnymi, czerwonymi serduszkami. Tego dnia mieliśmy również przyjemność obejrzeć występ taneczny młodszych dziewczynek, które zaczynają swoją taneczną przygodę.
Miła atmosfera dnia towarzyszyła nam przez cały dzień!