W krainie łagodności…

W styczniu tego roku przypadała dziesiąta rocznica śmierci Jana Twardowskiego, księdza- poety i wielkiego przyjaciela dzieci. W związku z tym w naszej szkole ogłoszono konkurs plastyczno – literacki W krainie łagodności, mający na celu upowszechnienie twórczości księdza Jana. Zadanie konkursowe polegało na wykonaniu pracy plastycznej, stanowiącej ilustrację do wybranego wiersza. W punkcie filialnym w Lechlinie wyniki konkursu rozstrzygnięto w środę, 23 marca. Pierwsze miejsce zajął Gracjan Kurdelski z kl. IV, drugie – Alicja Majchrzak z kl. V, trzecie przypadło w udziale Marcie Majcherczyk, również z klasy piątej. Zwycięzcy otrzymali dyplomy i nagrody książkowe, a pozostali uczestnicy drobne upominki związane z czytelnictwem. Wszystkim uczestnikom konkursu dziękujemy za udział i wyrażamy słowa uznania, ponieważ poezja ks. Twardowskiego, mimo iż piękna i chwytająca z a serce, wbrew pozorom nie jest łatwa w interpretacji.

L. Miczyńska