W domu książek…

Uczniowie klasy I uczestniczyli w ich pierwszej szkolnej lekcji bibliotecznej. Młodzi czytelnicy poznali zasady funkcjonowania szkolnej biblioteki. Jako wychowankowie przedszkola często korzystali ze zbiorów biblioteki, zatem doskonale wiedzą, jak należy traktować i szanować książki. Potrafią określić różnice między księgarnią a biblioteką, wymieniają zalety czytania. Pani Anita przedstawiła regulamin wypożyczania książek. Pierwszoklasiści zobaczyli, gdzie znajdują się lektury przeznaczone do klasy I oraz na którym regale ustawione są książeczki dla młodszych uczniów. Następnie pani zaprezentowała i pokazała albumy, atlasy i książki o zwierzętach, które można znaleźć w szkolnej bibliotece. Dzieciom spodobały się kolorowe i bogato ilustrowane zbiory. W ramach podsumowania zajęć kolorowano ilustracje. Wizyta w bibliotece nie mogła się oczywiście odbyć bez wypożyczenia książek. Z pomocą pani, każdy z pierwszaków wybrał dla siebie ciekawą książeczkę do poczytania wspólnie z rodzicami.

A. C.