Uroczystość pasowania uczniów klasy I…

Pierwszoklasiści ze Szkoły Podstawowej w Jabłkowie filia Lechlin są już pełnoprawnymi uczniami. 13 października br. odbyło się uroczyste pasowanie na ucznia. Uroczystość poprowadził Maciej Siódmiak, który powitał zaproszonych gości, dyrekcję szkoły, nauczycieli, uczniów i rodziców. W niezwykle podniosłej atmosferze, przed pocztem sztandarowym, pierwszacy w obecności wszystkich zgromadzonych odważnie złożyli przyrzeczenie, w którym ślubowali być dobrymi Polakami oraz dbać o dobre imię swojej klasy i szkoły. Kolejnym ważnym momentem było pasowanie na ucznia, którego dokonała pani dyrektor Sławomira Kędziora przez symboliczne dotknięcie każdego dziecka dużym piórem. Zanim jednak maluchy zostały przyjęte do grona społeczności szkolnej zaprezentowały przygotowany program artystyczny. Na zakończenie uroczystości, pani Dyrektor pogratulowała wychowawcy i dzieciom zaprezentowanych umiejętności. Następnie życzyła uczniom wielu sukcesów i wytrwałości w zdobywaniu wiedzy oraz wręczyła prezent w postaci ciekawych i wartościowych książek. Uczniowie zostali także obdarowani upominkami od wychowawczyni pani Justyny Graczyk oraz słodkim poczęstunkiem przygotowanym przez rodziców.
Pierwszoklasistów jeszcze raz w naszej szkole serdecznie witamy i pamiątkowymi zdjęciami tę wyjątkową chwile sobie przypominamy.