Uroczyste rozpoczęcie roku szkolnego 2015/2016 w Rejowcu…

1 września, w 76 rocznicę wybuchu II wojny światowej, uczniowie szkoły w Rejowcu rozpoczęli kolejny rok szkolny.

Uroczystość tę poprzedziła Msza św. w miejscowym kościele, w której wzięli udział uczniowie, rodzice oraz nauczyciele. Inauguracja nowego 2015/2016 roku szkolnego odbyła się na boisku szkolnym. Wprowadzono flagę narodową, odśpiewano uroczyście hymn państwowy. Pani kierownik M. Hinc przywitała wszystkich uczniów, w szczególności tych, którzy rozpoczynają przygodę ze szkołą, czyli pierwszoklasistów i ich rodziców, pozostałych rodziców uczniów naszej szkoły, grono pedagogiczne oraz wszystkich pracowników szkolnych. Następnie pani kierownik odczytała list powitalny pani dyrektor szkoły ,skierowany do całej rejowieckiej społeczności szkolnej. Poinformowała też o zasadach bezpieczeństwa obowiązujących na terenie szkoły. Nie zabrakło również życzeń; dla uczniów – wielu sukcesów i satysfakcji ze zdobywania wiedzy, dla nauczycieli – satysfakcji z pracy, dla rodziców – zadowolenia z sukcesów dzieci. Pani kierownik przedstawiła również grono pedagogiczne, w tym nowych nauczycieli. Po części oficjalnej akademii ,uczniowie udali się do swoich klas, gdzie spotkali się ze swoimi wychowawcami. Do wspólnej, pierwszej fotografii zaproszeni zostali uczniowie klasy I wraz z wychowawcą. W klasie pierwszej witamy nowych uczniów, są to: Paulina Baniecka, Nikodem Baszczyński Chwiała, Ewelina Burzyńska, Daniel Jaszyk, Karol Sommerfeld, Weronika Stasiak, Amelia Tomkowiak, Olgierd Winkler, Wiktoria Żak. Wychowawczynią klasy I jest pani Anna Mazurek. W naszej szkole naukę rozpoczęło 62 uczniów. By uczniowie mogli pogłębiać swoją wiedzę i odkrywać oraz rozwijać pasje szkoła w tym roku szkolnym oferuje pozalekcyjne kółka zainteresowań: kółko artystyczne, czytelnicze, muzyczne, teatralne, kółko języka angielskiego, przyrodnicze, sportowe, taneczne, flażoletowe, szachowe oraz kółko sztuki walki. Rozpoczynamy kolejny rok szkolny – czas doświadczeń, odkrywania nowych dróg do zdobywania wiedzy , nabywania następnych umiejętności, rozwijania i pogłębiania swoich zainteresowań, czas nawiązywania szkolnych przyjaźni. Wszystkim, życzymy powodzenia w tych zmaganiach oraz wielu sukcesów.

A. C.