Turniej Bezpieczeństwa w Ruchu Drogowym…

Za nami kolejny Ogólnopolski Turniej Bezpieczeństwa w Ruchu Drogowym na szczeblu powiatowym. Swoich sił mogli w nim spróbować uczniowie szkół podstawowych i gimnazjalnych. W turnieju udział wzięło 10 drużyn ze szkół podstawowych oraz 4 drużyny z gimnazjum. Naszą szkołę reprezentowali: Zofia Koteras, Mirosław Hagdan i Gracjan Piec. Turniej ma charakter edukacyjny i przyczynia się do podniesienia poziomu wiedzy i kwalifikacji młodych uczestników ruchu drogowego. Dzięki swojemu zasięgowi i opracowanej przez specjalistów Komendy Głównej Policji formie, stanowią one rodzaj programu edukacyjnego, przygotowującego dzieci i młodzież do bezpiecznego, odpowiedzialnego uczestnictwa w ruchu drogowym. Celem Turnieju jest podnoszenie kultury społeczeństwa i działanie na rzecz poprawy bezpieczeństwa ruchu drogowego, w tym bezpieczeństwa dzieci i młodzieży szkolnej poprzez:

1. Popularyzowanie przepisów i zasad bezpiecznego poruszania się po drogach.
  2. Kształtowanie partnerskich zachowań wobec innych uczestników ruchu.
  3. Popularyzowanie podstawowych zasad i umiejętności udzielania pierwszej pomocy.
  4. Popularyzowanie roweru, jako środka transportu, a także rekreacji i sportu.
  5. Inspirowanie uczniów i nauczycieli do pracy u podstaw na rzecz bezpieczeństwa w ruchu drogowym.

Turniej składał się z trzech etapów ? toru przeszkód, udzielanie pierwszej pomocy przedmedycznej i rozwiązywania testu z przepisów ruchu drogowego. Uczestnicy z zapałem zmagali się z kolejnymi zadaniami i po podliczeniu punktów zostaliśmy sklasyfikowani na piątym miejscu. Gratulujemy!