To już 22. „Sprzątanie Świata”! „Wyprawa – poprawa”…

Pod takim hasłem ruszyła tegoroczna akcja Sprzątania świata – Polska. W ramach tegorocznej edycji kampanii organizatorzy zwracali nam uwagę na rolę, jaką każdy z nas może odegrać w tworzeniu i funkcjonowaniu systemu gospodarowania odpadami komunalnymi w gminie. Wiemy już, że jako mieszkańcy mamy prawo domagać się rozwiązywania przez gminy takich problemów jak np. dzikie wysypiska. Nasza szkoła wzięła sprawę w swojej ręce i podziałaliśmy. Każda klasa miała wyznaczony teren, który solidnie posprzątano. Wszyscy uczniowie otrzymali rękawice jednorazowe, a także worki do segregacji, które otrzymaliśmy z Urzędu Miasta i Gminy Skoki. Sprzyjała nam słoneczna pogoda, a przede wszystkim wspaniałe humory i chęci oczyszczenia, naszego zakątka ziemi.  Dzieci zebrały kilka worków odpadów m. in. papier, plastik, szkło i puszki aluminiowe, rywalizując między sobą w słusznej sprawie. Efekty pracy były zadowalające, choć przykro przyznać, ale śmieci było sporo.