Szkolny Konkurs Ortograficzny Mistrz Ortografii…

To już kolejna edycja szkolnego konkursu o tytuł Mistrza Ortografii, który przygotowały panie polonistki: Małgorzata Przybysz, Ewa Grzelczyk, Anita Czechowska, Anna Szulda. Do udziału w III edycji Szkolnego Konkursu Ortograficznego zaproszono wszystkich uczniów klas IV – VII. W I etapie konkursu należało rozwiązać test dotyczący zasad stosowania poprawnej ortografii. Kolejny etap ortograficznej rywalizacji to dyktando. Ponieważ w tym roku szkolnym realizowaliśmy w naszych szkołach projekt promujący wolontariat, tekst dyktanda dotyczył działań i postaw charytatywnych. W II etapie konkursu wzięli udział również nauczyciele i pracownicy szkoły. Po sprawdzeniu przez komisję konkursową wszystkich prac, ujawniono zwycięzców – Mistrzów Ortografii.

Wśród uczniów ten zaszczytny tytuł zdobyli:

Mistrz Ortografii: Agata Nowicka z kl. V – szkoła w Rejowcu
Mistrz Ortografii: Julia Sosnowska z kl. VI – szkoła w Jabłkowie

Wśród nauczycieli Mistrzami Ortografii zostały panie, które nie popełniły podczas pisania dyktanda żadnego błędu!

Są to:
Pani Elżbieta Witt ze szkoły w Rejowcu
Pani Katarzyna Rakowska ze szkoły w Lechlinie

Serdecznie gratulujemy wszystkim Mistrzyniom i dziękujemy za popularyzowanie naszego, niełatwego ojczystego języka polskiego.

Przedstawiamy listę uczniów, którzy przeszli do II etapu konkursu. Niektórym zabrakło niewiele, by dołączyć do grona Mistrzów. Liczymy na Was w kolejnej edycji konkursu, który już za rok!
Szkoła w Jabłkowie:
Maja Nowak kl. VII