Szkolny Dzień Profilaktyki…

W dniu 23 kwietnia w naszej szkole odbył się Szkolny Dzień Profilaktyki. Tegoroczne hasło przewodnie brzmiało: Sztuka odpoczywania. Głównym naszym celem było uświadomienie uczniom ważnej roli odpoczynku, a także wskazanie możliwości korzystnego spędzania czasu wolnego. Sposób spożytkowania czasu wolnego jest bowiem bardzo ważny, gdyż między innymi od niego zależy kształtowanie pożądanych cech osobowości. Uczy samodzielności, inicjatywy i dyscypliny, jednoczy i aktywizuje zespół, budzi zamiłowania intelektualne, rozwija wszechstronność wiedzy, kształtuje uzdolnienia artystyczne, rozbudza upodobania sportowe i turystyczne, zachęca do działalności społecznej. Zanim  jednak przeszliśmy do działań, uczestniczyliśmy w spotkaniu z cyrkowcami, było sporo śmiechu, zabawy i moc atrakcji. Następnie uczniowie mieli okazję podać w jaki sposób najchętniej spędzają czas wolny, tworząc wspólne Drzewo odpoczynku – relaksu oraz przygotowując grupowe plakaty o różnych formach odpoczynku.