Szkolny Dzień Profilaktyki…

W ramach profilaktyki uniwersalnej zorganizowaliśmy 15 czerwca w naszej szkole coroczny Szkolny Dzień Profilaktyki. W ramach jego obchodów zaplanowane zostały zajęcia z wychowawcami, którzy zrealizowali z uczniami kampanie profilaktyczno-edukacyjną „Przemoc boli” oraz zawody sportowe. Uczniowie klas I-III zmierzyli się z trójbojem lekkoatletycznym, a uczniowie klas IV-VIII sprawdzili swoje umiejętności w czwórboju lekkoatletycznym.

Głównym celem zrealizowanej kampanii „Przemoc boli” jest zapobieganie przemocy wśród uczniów oraz umiejętność reakcji, kiedy do niej dojdzie. Do tego celu zostały przygotowane specjalne scenariusze zajęć z uczniami, indywidualne karty pracy, ulotki dla rodziców i plakaty profilaktyczne, które otrzymaliśmy dzięki współpracy z Gminnym Koordynatorem ds. Uzależnień w Gminie Skoki.
Po zajęciach profilaktyczno-edukacyjnych i pracy z kartami pracy: „Uczymy się dobrych zachowań”, „Nie tylko słowa. Przemoc ma wiele twarzy”, „Zachowanie, agresja, przemoc”, „Nie bądź obojętny. Reaguj i pomóż!”, „Cyberprzemoc. Naucz się chronić i reagować!”, „Cyberprzemoc. Atak z ukrycia”, uczniowie rywalizowali w zawodach sportowych. Po wykonaniu wszystkich prób lekkoatletycznych i podsumowaniu zdobytych punktów wyłonieni zostali zwycięzcy:

Trójbój lekkoatletyczny, kategoria dziewcząt klas I-III
– I miejsce Oliwia Muszyńska, Lechlin
– II miejsce Zofia Dembińska, Rejowiec
– III miejsce Michalina Błażejewska, Jabłkowo

Trójbój lekkoatletyczny, kategoria chłopców klas I-III
– I miejsce Ksawery Kędziora, Jabłkowo
– II miejsce Mikołaj Dąbrowski, Lechlin
– III miejsce Franciszek Korczak, Lechlin

Czwórbój lekkoatletyczny, kategoria dziewcząt klas IV-VIII
– I miejsce Małgorzata Szymczak, Jabłkowo
– II miejsce Jagoda Grygiel, Lechlin
– III miejsce Zuzanna Hencel, Lechlin

Czwórbój lekkoatletyczny, kategoria chłopców klas IV-VIII
– I miejsce Wojciech Szymczak, Jabłkowo
– II miejsce Eryk Eliński, Jabłkowo
– III miejsce Wiktor Wrombel, Rejowiec

Bardzo dziękuję wszystkim uczniom, wychowawcom i nauczycielom, którzy aktywnie uczestniczyli w Szkolnym Dniu Profilaktyki, gdyż problem przemocy to wyzwanie dla nas wszystkich! By sprostać temu zadaniu, potrzeba nie tylko wiedzy i doświadczenia, ale także ogromnego zaangażowania i czasu.