Światowy Dzień Świadomości Autyzmu w Rejowcu…

2 kwietnia obchodzony jest  Światowy Dzień Świadomości Autyzmu. W związku z tym gościliśmy w naszej szkole studentki z Koła Naukowego GWSHM Milenium, które przybliżyły uczniom klas IV-VI temat autyzmu. Panie Ewelina i Marika przygotowały prezentację multimedialną pt. ?Poznaj Marię, dziewczynę, która lubi mieć plan?.  W prezentacji zawarte były treści dotyczące funkcjonowania osób z autyzmem, ich sposoby porozumiewania się, zainteresowania, trudności, mocne strony,sposoby udzielania im pomocy, emocje, odczucia. Cała prezentacja poparta była komentarzem Studentek, co jeszcze bardziej obrazowało dzieciom tematykę spotkania. Po części teoretycznej Panie przeprowadziły część warsztatową, na której  powstały piękne prace plastyczne. Aktywny udział uczniów związany z tematem to dowód na ciekawe, atrakcyjne przeprowadzenie zajęć. W imieniu społeczności uczniowskiej i grona pedagogicznego dziękuję Pani Ewelinie i Marice za owocną pracę z naszymi uczniami.

Danuta Dobrzycka – Klimczak