Tegoroczny Szkolny Dzień Profilaktyki dotyczył zapobieganiu szerzeniu się nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży szkolnej. Zajęcia warsztatowe składały się z dwóch części. Pierwszą część prowadziła pani Magdalena Walkowiak, zaprzyjaźniona ze szkołą specjalistka od zdrowego żywienia z Centrum Żywienia Człowieka Równowaga. Wszystkim dorosłym, rodzicom, wychowawcom, opiekunom i nauczycielom, zależy, by dzieci poczuły świadomość potrzeby zdrowego odżywiania się, tak ważnego dla rozwoju młodych organizmów. Dlatego z uwagą słuchaliśmy zaleceń i propozycji pani Magdy na temat przygotowywania najważniejszego posiłku dla uczniów – śniadania. W drugiej części Dnia Profilaktyki Kanaki, które dają moc, uczniowie przygotowywali w grupach pełnowartościowe kanapki. Zadanie to sprawiło dzieciom dużą frajdę, a kolorowe i przede wszystkim zdrowe kanapki smakowały wyśmienicie na drugie śniadanie. Mamy nadzieję, że po dzisiejszych warsztatach, wzrosła wiedza teoretyczna i praktyczna naszych wychowanków na temat prawidłowego odżywiania się i konieczności spożywania pierwszego i drugiego śniadania. Dziękujemy pani Magdzie za niezwykle cenne i inspirujące odwiedziny w naszej szkole.
A. C.
Dodaj komentarz