Sprzątanie Świata – Polska 2014…

Hasło tegorocznej edycji, ogłoszone przez Fundację Nasza Ziemia, brzmiało Turysto! Szanuj środowisko! Celem akcji było budowanie świadomości ekologicznej, nauka selektywnej zbiórki odpadów,  kształtowanie nawyków ekologicznych,  oraz działanie na rzecz ochrony środowiska. Ponadto zachęcanie do refleksji nad wpływem na środowisko w czasie wypoczynku, na urlopie, w czasie pobytu na łonie przyrody. W piątek 26 września 2014r. przedszkolaki i uczniowie wszystkich klas wraz z nauczycielami Przedszkola i Szkoły Podstawowej w Jabłkowie porządkowali teren nie tylko przy szkole, ale także na terenie całej miejscowości i przy drogach prowadzących do Jabłkowa. Dzieci zebrały wiele przedmiotów, które dawno powinny znaleźć swoje miejsce w sortowni śmieci.

A.B.