Spotkanie wigilijne w Szkole Podstawowej w Jabłkowie

Dnia 20 grudnia 2013 roku melodyjnymi jasełkami weszli w świąteczny klimat uczniowie, dyrekcja, nauczyciele i pracownicy Szkoły Podstawowej w Jabłkowie. Wspólnie z uczniami świętowali ich rodzice i goście. Magię Świąt Bożego Narodzenia można było odczuć w naszej szkole już kilka dni przed Wigilią, ponieważ przygotowania do szkolnych jasełek trwały już od dawna. Najbardziej intensywne były jednak ostatnie dwa tygodnie. Przedstawienie pt.: ?Betlejemska droga? przygotowały dzieci z klas I-III pod opieką p.A.Wiśniewskiego, p.A.Bałut i p.E.Mikołajczak. W jasełkach dzieci opowiedziały historię o narodzeniu Jezusa w Betlejem, które jest radością dla całej ludzkości. Był św. Józef, Matka Boża, Trzej Królowie, pasterze, aniołowie oraz zwierzęta. Mali aktorzy z dużym przejęciem odtworzyli swoje role i zaśpiewali kolędy. Piękna scenografia, muzyka i wspólne kolędowanie spowodowało, że przez ten czas czuliśmy się jak jedna wielka rodzina. Miłym akcentem spotkania było ogłoszenie wyników konkursu religijnego z ?Wiedzy o Św. Mikołaju?, którego organizatorem i fundatorem nagród był ks.B.Czarnecki z Rejowca. Konkurs odbył się w Rejowcu, Jabłkowie i Lechlinie, uczniowie wykazali się ogromną wiedzą nt. św. Mikołaja. W Szkole Podstawowej w Jabłkowie nagrody otrzymały uczennice:

Natalia Dudek kl. VI  ?  Miejsce I

Weronika Konowalska kl. VI ? Miejsce II

Wiktoria Drewicz kl. VI ? Miejsce III

Zwieńczeniem dnia było przedstawienie ?Prezent dla najbliższych? w wykonaniu uczniów klas IV-IV przygotowane przez p. Ż. Zochowską ? Cholewińską. Spektakl nawiązywał do klasycznych jasełek jedynie strojami niektórych wykonawców ( Maryja, Anioły). W krótkich epizodach naszkicował ważne problemy dotykające współczesnego człowieka, który znalazł się w dziwnym momencie rozwoju naszej cywilizacji. Boże Narodzenie to czas, który wspomina się z rozrzewnieniem. Dziś dla wielu te święta kojarzą się przede wszystkim z gorączką zakupów, komercyjnym szałem i gonitwą za tym, co kompletnie nie powinno mieć znaczenia. Święta te powinny kojarzyć się głównie z rodziną, wspólnym ubieraniem choinki, zapachem ciast, z kolędami i wspólnym spędzaniem czasu. To też czas wybaczania, czas miłości, wspominania i wyjątkowej radości. Może warto zatrzymać się na chwilę  w tej codziennej gonitwie, poczuć przedsmak magicznego i wyjątkowego dnia, kiedy to na niebie jak co roku rozbłyśnie pierwsza gwiazdka i z opłatkiem w ręku zgromadzimy się wokół wigilijnego stołu, który przemienia najbardziej zatwardziałe serca. Warto żeby nie zgubić prawdziwego sensu tych dni. Kiedy artystyczna część dobiegła końca wszyscy występujący na scenie dostali brawa, a na wszystkie dzieci czekały gwiazdkowe prezenty oraz słodki poczęstunek przygotowany przez rodziców i nauczycieli. W bardzo serdecznej i wyjątkowej atmosferze podzieliliśmy się opłatkiem życząc sobie, aby nadchodzący świąteczny czas był wyjątkowym czasem miłości i radości. Uczestnicy szkolnej Wigilii z pewnością będą długo wspominać magiczną i niepowtarzalną atmosferę tego dnia.

A.B./Ż.Z-CH.