Samorząd Uczniowski wspiera akcje FUNDACJI REDEMPTORIS MISIO z Poznania.

Samorząd Uczniowski naszej szkoły w Jabłkowie i Lechlinie włączył się do akcji ?Pomoc dla dzieci z Afganistanu? zorganizowanej przez Fundację Pomocy Humanitarnej REDEMPTORIS MISIO . Akcja zainicjowana była przez polskich żołnierzy stacjonujących w tym biednym kraju. Wezwali oni uczniów polskich szkół do wsparcia dzieci w Afganistanie, które nie mają obuwia i odzieży na zimę, brakuje im również przyborów szkolnych. Zbieraliśmy pieniążki , które w wysokości 70 zł przekazaliśmy na konto Fundacji. Dziękujemy wszystkim uczestnikom akcji za pomoc i zaangażowanie. Cieszymy się, ze w naszej szkole są uczniowie, którym  los ich afgańskich rówieśników nie jest obcy.

Równocześnie informujemy, ze w miesiącu maju przystąpiliśmy do kolejnej akcji pod patronatem fundacji. Nosi ona nazwę ?Opatrunek na ratunek?. Fundusze, jakie uda się zebrać dla fundacji zostaną wykorzystane do zakupu  wszystkiego, co nadaje się do opatrywania ran i wysłane do misyjnych szpitali w Afryce. I tym razem liczymy na to, ze nasi uczniowie nie będą obojętni na los ubogiej społeczności Afryki. Więcej informacji o tej i innych akcjach fundacji można uzyskać na stronie www.medicus.ump.edu.pl.