Rozpoczęcie projektu „W zdrowym ciele zdrowy duch” – edycja VII…

13 stycznia w budynku szkoły w Lechlinie spotkali się seniorzy z terenu naszej gminy podczas zajęć Zdrowy kręgosłup, rozpoczynając tym samym udział w najnowszym projekcie pt. „W zdrowym ciele zdrowy duch” – edycja VII, który jest realizowany przez Stowarzyszenie Edukacyjne TĘCZA. Zadanie zostało powierzone przez Gminę Skoki w otwartym konkursie ofert. Wysokość środków finansowych przekazanych przez Gminę Skoki na zadanie z zakresu Działalności wspomagającej rozwój wspólnot i społeczności lokalnych oraz działalności na rzecz osób w wieku emerytalnym to kwota 45.000,00 zł.

Do nowej inicjatywy zostali zaproszeni mieszkańcy Gminy Skoki w wieku 50 i więcej lat. Działania podejmowane w ramach projektu stworzą beneficjentom warunki do zajęć sportowo-ruchowych, sportowo-krajoznawczych i profilaktyczno-zdrowotnych. Poprzez zaplanowane oddziaływania w projekcie uczestnicy zwiększą swoją aktywność fizyczną oraz pogłębią swoją wiedzę w zakresie zdrowia, odżywiania i zmian zachodzących w ludzkim organizmie wraz z upływem czasu. Wśród całorocznych działań proponujemy seniorom następujące zajęcia:

 Zajęcia Zdrowy kręgosłup odbędą się w budynkach szkoły w Jabłkowie i Lechlinie;
 Profilaktyka żywienia będzie prowadzona w budynku szkoły w Lechlinie;
 Zajęcia pilates będą prowadzone w budynku Urzędu Miasta i Gminy w Skokach, ul. Ciastowicza 11;
 Wyjazdy do Aquaparku w Wągrowcu;
 Zajęcia nordic walking oraz rajdy rowerowe będą prowadzone w różnych miejscach na terenie gminy Skoki z wykorzystaniem m.in. szkół i świetlic wiejskich;
 Fizjoterapia i osteopatia w budynku szkoły w Lechlinie;
 Warsztaty psychologiczne i relaksacji w budynku szkoły w Lechlinie.

W obecnej chwili trwa nabór, zapisujemy się raz na cały cykl ze wskazaniem w których zajęciach wyrażamy chęć uczestnictwa. Wszelkich bliższych informacji udziela koordynator projektu p. Sławomira Kędziora pod numerem telefonu 691 478 843. Ponadto szczegółowe informacje znajdziecie Państwo na plakatach.