Rowerem przez Świat…

XVII Goślińskie Lofry, czyli Turystyczny Rajd Rowerowy po Puszczy Zielonka. Kolejny raz wzięliśmy udział w rajdzie rowerowym organizowanym przez Zespół Parków Krajobrazowych Województwa Wielkopolskiego oraz Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury i Rekreacji w Murowanej Goślinie. Główne cele rajdu to popularyzacja turystyki pieszej i rowerowej, poznanie walorów przyrodniczych Parku Krajobrazowego Puszcza Zielonka, aktywny wypoczynek na świeżym powietrzu. Kilkunastoosobowa grupa rajdowców rowerowych z Rejowca, pod opieką pani Ilony Dembińskiej – Wilk oraz pani Anity Czechowskiej, pokonała trasę liczącą ok. 30 km. Szkolny rajd cieszy się wśród uczniów dużą popularnością. Cieszymy się, że zarażamy pozytywnie turystyką rowerową coraz młodsze dzieci. Najmłodsi uczestnicy sobotniego rajdu to przedszkolak Maks Wilk, który podróżował jednym rowerem wraz ze swoim tatą oraz uczniowie klasy I i II: Karol Sommerfeld i Kinga Dembińska. Wyruszyliśmy z Rejowca do Pawłowa Skockiego, następnie dotarliśmy do Dąbrówki Kościelnej. Po krótkim odpoczynku wjechaliśmy do lasu, to już teren Puszczy Zielonka. Dalej do Czernic, Pławna, by stamtąd dotrzeć do Zielonki – mety rajdu. Na miejscu powitali nas organizatorzy rajdu. Tradycyjnie poczęstowano wszystkich pożywną grochówką. Uczniowie nasi wzięli udział w zaplanowanych konkurencjach grupowych i indywidualnych. Miło nam poinformować, że Klaudia Wanecka, Zuzanna Ratajczak i Kamil Skarupa wykazali się wszechstronną znajomością zagadnień z dziedziny przyrody i zdobyli drużynowo II miejsce w konkursie przyrodniczym. Grupa dziewczynek tworzących rajdowy chórek wyśpiewała wyróżnienie. Były to: Kinga Dembińska z kl. II, Zuzanna Ratajczak, Zuzanna Ossowska z kl. V oraz Klaudia Wanecka z kl. VI. Uczestnicy rajdu zdobyli również nagrody indywidualne: Kamil Skarupa I miejsce w chodzeniu na szczudłach, natomiast Grzegorz Sommerfeld zajął II miejsce, a Klaudia Wanecka III miejsce. W rzutach lotkami II miejsce zajął Kamil Sakrupa, II miejsce Grzegorz Sommerfeld. Klaudia Wanecka wygrała konkurs na najdłuższe kręcenie hula – hop, zajęła I miejsce. Nasz najmłodszy uczestnik rajdu Maks Wilk, zdobył II miejsce w konkursie kręcenia hula-hop w kategorii dzieci młodszych. Wyposażeni w nagrody, dyplomy i dobry humor wróciliśmy do Rejowca. Zachęcamy wszystkich do udziału w rajdzie w przyszłym roku szkolnym.

A. C.