Rok Marii Konopnickiej…

Dokładnie 23 maja 2022 roku przypadnie 180. rocznica urodzin Marii Konopnickiej. Z tej okazji Sejm Rzeczypospolitej Polskiej postanowił uhonorować ją patronką roku 2022 jako jedną z najwybitniejszych pisarek w historii, realistkę, twórczynię „Roty”.
Maria Konopnicka tworzyła liryki i pieśni o tematyce patriotycznej i społecznej oraz obrazki poetyckie. Dokonała przełomu w polskiej literaturze dla dzieci, podnosząc tę dziedzinę pisarstwa na wyżyny artyzmu. Za pomocą utworów literackich protestowała przeciwko antypolskiej polityce zaborców i niesprawiedliwości społecznej. Walczyła o prawa kobiet oraz pomagała uwięzionym z przyczyn politycznych przez rosyjskie władze. Jest autorką kilkunastu tomów wierszy. Za jej najwybitniejsze osiągnięcie uważa się baśń literacką „O krasnoludkach i o sierotce Marysi”.
Na naszych zajęciach czytelniczych przyjrzymy się dokładnie Pani Marii i podejmiemy szereg działań, by przybliżyć wszystkim twórczynię „Roty”.