Rejowieccy laureaci Międzyszkolnego Konkursu Polonistyczno – Historycznego…

Wszyscy wiemy, jak ważna jest znajomość historii kraju oraz regionu, w którym żyjemy, mieszkamy, bawimy się i uczymy. By zachęcić uczniów do poszerzenia wiedzy na ten temat, nauczyciele języka polskiego i historii ogłosili międzyszkolny konkurs polonistyczno – historyczny. Konkurs przybrał formę turnieju, bowiem do rywalizacji przystąpiły czteroosobowe drużyny z klas IV – VI szkół: w Jabłkowie, Lechlinie i Rejowcu. Zadania konkursowe obejmowały miedzy innymi: rozwiązanie krzyżówki, wykonanie ilustracji do legend, ustne odpowiedzi na wylosowane pytania, rozpoznawanie tytułów legend na podstawie wysłuchanych fragmentów oraz wylosowanych rekwizytów, czy zredagowanie zaproszenia i ogłoszenia na dany temat. Wszystkie zadania turniejowe sprawdzały znajomość zagadnień historycznych oraz treści legend i podań związanych z historią Polski i regionu. Z każdego poziomu klas została wyłoniona zwycięska drużyna, która otrzymała dyplom, nagrodę rzeczową dla klasy, słodki upominek oraz oceny celujące z języka polskiego i historii. Pozostali uczestnicy konkursu również zostali nagrodzeni dyplomami oraz słodkościami. Zadania konkursowe opracował międzyszkolny zespół organizacyjny w składzie: pani Agnieszka Andrzejczak, pani Anita Czechowska, pani Małgorzata Przybysz, pani Paulina Słomian. W tym roku gościliśmy w szkole w Lechlinie, dziękujemy gospodarzom za serdeczne przyjęcie konkursowiczów. Zapraszamy wszystkich chętnych i ciekawych historii swego kraju i regionu do udziału w konkursie w przyszłym roku szkolnym.

Laureaci tegorocznego konkursu:
I miejsce wśród drużyn kategorii klas IV, zajęła grupa uczniów z Rejowca w składzie:
Julia Łęc, Patrycja Malczewska, Zuzanna Ossowska, Krzysztof Ratajczak,
I miejsce wśród drużyn kategorii klas V – VI, zajęła grupa uczniów z Jabłkowa:
Patrycja Fijołek, Julia Przybylska, Inez Sikora, Fabian Szymczak.
Serdecznie gratulujemy!

A.C.