Rajd rowerowy po Puszczy Zielonka…

Wzorem lat ubiegłych uczniowie rejowieckiej podstawówki wybrali się na kolejny, XV  rajd rowerowy po Puszczy Zielonka, zorganizowany przez Zespół Parków Krajobrazowych Województwa Wielkopolskiego oraz Miejsko – Gminny Ośrodek Kultury i Rekreacji w Murowanej Goślinie Goślińskie Lofry. Cel rajdu to: popularyzacja turystyki pieszej i rowerowej, poznanie walorów przyrodniczych Parku Krajobrazowego Puszcza Zielonka, aktywny wypoczynek na świeżym powietrzu. W tym roku meta rajdu znajdowała się w Okońcu, rowerzyści mieli do pokonania około 35 km. Wszyscy uczestnicy szczęśliwie  dojechali do mety. Po obfitym posiłku przystąpili do udziału w różnych konkurencjach indywidualnych i grupowych. W wyniku zaciętej rywalizacji uczniowie szkoły w Rejowcu zdobyli zwycięstwa: w konkursie wiedzowym ? przyrodniczym II miejsce, w konkursie piosenki turystycznej III miejsce, w konkursach sprawnościowych  indywidualnych czołowe miejsca zajęli: Krzysztof Sommerefeld, Kamil Skarupa. Opiekunami grupy były; pani Ilona Dembińska-Wilk oraz p. Anita Czechowska. Czekamy  już na kolejny, XVI rajd rowerowy w 2015 roku.

A. C.