Profilaktycznie i na zdrowie…

Zgodnie z planem programu profilaktyki palenia tytoniu Znajdź właściwe rozwiązanie, realizowanego w kl. V, uczniowie klasy przekonali się, że zdrowe odżywianie jest ważne w utrzymaniu zdrowia, a jednocześnie staje się bardzo modne. Obecnie uważa się, że palenie tytoniu jest jednym z najpowszechniejszych antyzdrowotnych stylów życia współczesnego człowieka. Spustoszenie, jakie powoduje palenie papierosów, objawia się poważnymi problemami zdrowotnymi. Dlatego warto zadbać o swoje zdrowie i jak najwcześniej wpoić nawyki zdrowego stylu życia. Piątoklasiści zapoznali się z zasadami prawidłowego odżywiania. Efekty nauki było widać, a nawet można było posmakować podczas godziny wychowawczej. W grupach uczniowie odkrywali swoje talenty kulinarne tworząc pyszne, kolorowe, owocowo – warzywne cocktaile. Zachęcamy wszystkich do promowania zdrowego stylu życia, również poprzez zdrowe odżywianie, które nie musi być wcale nudne. Podczas przygotowywania zdrowych posiłków jest mnóstwo frajdy. Jeżeli chcesz, aby twoja dieta była bez zarzutu, zadbaj o to, by twój jadłospis zawierał produkty spożywcze, które dostarczają białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne.

A. C.