Pola Nadziei 2019/2020…

Kampania „Pola Nadziei” to międzynarodowy program realizowany wyłącznie przez hospicja, polegający na sadzeniu jesienią żonkili – symboli nadziei tworzeniu „pól nadziei”. Tegoroczna edycja przedsięwzięcia miała inaugurację w październiku 2019r., kiedy uczniowie z p. Małgosią Lewicz w Lechlinie i Rejowcu oraz z p. Basią Skalską w Jabłkowie sadzili cebulki żonkili przy budynkach naszych szkół. Cebulki żonkili przypominają nam, że obok nas istnieją ludzie, którzy czekają na naszą pamięć i nadzieję, tak jak z nadzieją czekamy na zakwitnięcie tych kwiatów na wiosnę. Wiosna właśnie nadeszła, żonkile pięknie zakwitły, ale nie odbyły się zaplanowane zbiórki, w których z wielkim zaangażowaniem udział brało tak wielu wspaniałych wolontariuszy szkolnych. W tym roku sytuacja epidemiologiczna w kraju pokrzyżowała nam wszystkim plany. Dbając o nasze zdrowie zaplanowane szkolne kwesty zostały zawieszone. I choć kwitnące przy szkołach żonkile nie zostaną w tym roku zebrane, to my dalej będziemy wspólnie działać. Będziemy propagować idee wolontariatu, bezinteresownej pomocy nieuleczalnie chorym oraz ich rodzinom. Pola Nadziei bowiem na dobre zakwitły i w naszych sercach.