Podsumowanie obchodów ROKU JANUSZA KORCZAKA

Ogłoszenie roku 2012 Rokiem Janusza Korczaka stało się okazją do wzbogacenia programu wychowawczego szkoły o działania mające popularyzować wartości wybitnego pedagoga, wychowawcy oraz prekursora w walce o prawa dziecka. W tym celu w okresie od września do grudnia podjęto w szkole działania dydaktyczno-wychowawcze, uwzględniając udział uczniów w klasach I-III i IV-VI. Spośród podjętych działań, najważniejsze to :

1. Prezentacja sylwetki Janusza Korczaka na gazetkach szkolnych.
  2. Apel wprowadzający społeczność uczniowską w tematykę obchodów Roku Korczaka.
  3. ?Hasła nam najbliższe? ? wybór myśli korczakowskiej przez uczniów i umieszczenie haseł na drzwiach sal.
  4. Projekcje filmów: ?Król Maciuś I? i ?Korczak?.
  5. Udział w zewnętrznym konkursie plastycznym organizowanym przez Gimnazjum nr 1 w Lędzinach ?Pocztówka z Krainy Szczęśliwego Dzieciństwa?.
  • Wyróżnienie dla Ilony Nowickiej.

Szkolny konkurs plastyczny w klasach I ? III ?Portret Króla Maciusia I?

• I miejsce Inez Sikora ? Jabłkowo
  • II miejsce Patrycja Fijołek ? Jabłkowo
  • III miejsce Dominika Kietrys – Lechlin

Szkolny konkurs multimedialny w klasach IV ? VI ?Sylwetka Janusza Korczaka?

• I miejsce Patryk Paczkowski ? Rejowiec
  • II miejsce Wiktoria Klimczak ? Jabłkowo
  • III miejsce Ewelina Gruszka ? Lechlin

Uroczyste podsumowanie obchodów Roku Korczaka zostało wzbogacone przedstawieniem teatralnym w wykonaniu uczniów. Oglądający przedstawienie widzowie mogli poczuć się uczestnikami wydarzeń w kraju Króla Maciusia I i jego wspaniałych reform. Spotkanie było także okazją do zaprezentowania prezentacji multimedialnej wykonanej przez Patryka Paczkowskiego ? laureata I miejsca w ogłoszonym konkursie. Zamierzone cele dydaktyczno-wychowawcze w związku z obchodami Roku Korczaka zostały osiągnięte. Uczniowie wykazali się dużą aktywnością i zaangażowaniem w zaproponowanych formach działań. Należy mieć nadzieję, że podjęte inicjatywy odpowiednio wpłyną na postawę obywatelsko-społeczną naszych uczniów.