Podaj dalej… drugie życie odpadów…

To hasło XXIII Edycji Akcji Sprzątanie Świata, do której jako ekologiczna społeczność szkolna, przystępujemy każdego roku na początku jesieni. Głównym przesłaniem kampanii jest: promowanie poszanowania zasobów i efektywnej segregacji, unikanie odpadów – szacunek do przedmiotu, uświadomienie Polaków o ich wpływie na środowisko i ilość wytwarzanych odpadów podczas codziennych czynności.
Daj drugie życie przedmiotom, nie wyrzucaj ich pochopnie do kosza!
Zrób wszystko, by odpad za szybko nie trafił na wysypisko!, z taką myślą przewodnią ruszyliśmy sprzątać najbliższą okolicę szkoły. Rejowieccy uczniowie wszystkich klas wiedzą, jak ważne dla środowiska jest nieśmiecenie i nietworzenie odpadów na co dzień, szanowanie i naprawianie rzeczy, a nie traktowanie ich jako jednorazowych. Ubolewamy jednak, że nie wszyscy chcą żyć, uczyć się i bawić w czystym otoczeniu. Zachęcamy więc do udziału w działaniach proponowanych przez ruch na rzecz ochrony środowiska. Dbajmy o to, by wokół nas było czysto. W naszej szkole podejmujemy próby ochrony środowiska organizując corocznie zbiórkę: makulatury, puszek aluminiowych, plastikowych nakrętek, zużytych baterii. Na godzinach wychowawczych i lekcjach przyrody realizowane są również tematy z zakresu ekologii, mające na celu uświadomienie uczniom, że wszyscy korzystamy ze środowiska i wszyscy za nie odpowiadamy. Cieszymy się, iż uczniowie potrafią dbać o środowisko.

A. C.